Kıl çadır üretim ve imalatı

Tibet Kültürü: Yak Kıl Çadırı

Tibet göçebelerine en değerli eşyaları, siyah yak kıl çadır ve hayvandır. Yak kılları, bir ailenin yaklarından koparılmış ve çadır kurmak için yeterince yak kılları bulununcaya kadar birkaç yıl toplanmıştır. Yak kılları daha sonra göçebe kadınlar tarafından sert ve dayanıklı bir malzemeye elle dokunur. El yapımı olan bu kıl çadırları çok emek harcanarak yapılmaktadır.

O zamanlarda bir ailenin zenginliği çadırın büyüklüğü ile doğru orantılı idi. Kıl çadırının büyüklüğü zenginliği ve gücü temsil ederdi. Aile büyüdükçe kıl çadırının paneli arttırılırdı.

Tamamen yak kıllarından yapılmış olan Tibet siyah çadırları, özellikle iç çadır duvarlarını çevreleyen deri materyaller sayesinde yalıtılım sağlanır ve bundan dolayı sıcak olur. Yak-kıl çadırları da suya dayanıklıdır ve yağmur ve karlardan korunma sağlar. İçerisinde ki kıl lifleri ıslanınca genişler ve suyun içeri girmesini engeller. Bu özellikleri ile kıl çadırları korunaklı, konforlu ve yaşanabilir bir ev ortamı sağlamış olur.

Tibet çadırının ortasında geleneksel toprak pişirme ocağı yatar. Tibetliler için ocak, değerli bir sitedir ve bir ocak tanrısının ikametidir.  Bu nedenle, Tibetliler bu sobanın ateşi üzerinden atlamazlar, üzerinden geçmezler. Bu onların ocağa gösterdikleri saygıdan ileri gelir. Hatta mevsim değiştiğinde ya da yeni bir tarlaya hareket ettiklerinde bile ocağın yerini yok etmezler ve korurlardı.

Aile üyeleri, geleneksel rollere dayalı olarak çadırın farklı yanlarına oturma eğilimindedir. Kadınlar ve çocuklar normalde orta ocağın sol tarafında kalıyorlar. Konuklar, saygın kişiler, din adamları ve ailenin erkekleri ocağın sağ tarafında oturur. Pişirmede yakıt olarak kullanılan kurutulmuş yak , ocağın sol tarafında, kadınların ve çocukların oturarak ateşe eğilimini kolaylaştırması için saklanır. Deri çanta, çadırın ve çeperinin en arkasına yerleştirilir – çanta, tereyağı, peynir ve çay bu poşetler içinde tutulur. Çantaların önünde ailenin sunağı duruyor. Aile üyeleri orada sergilenen dini görüntü ve tekliflerden önce dua ve secde eder.  Geceleri, konuklar, yaşlılar ve ebeveynler ocağın sağ tarafında uyurlar.

Standart çadırın sekiz halatı yere tutar. Çadırın iç kısmı, tavan tahtası ile bağlanan üç ana direk tarafından tutulur. Çadırın içinde en uzak olan ilk kutba kutsal kutup denir . Genellikle bir khatak (geleneksel bir Tibet ipek eşarp) , ardıç yaprakları ve yün bu kutubun üstünde perdahlanır . ‘Tse thar’ koyunları, bir aile bu koyunları diğer hayvanlarından ayırdığı ve bu koyunların ölümden dini bir uygulama ve bir şefkat olarak ikame edilmesini taahhüt ettikleri için öldürülen, satılmayan ya da et yemeyen koyunlardır. . İkinci kutup denir savaşçının direği . Kılıçlar, silahlar, Ve atın köprüleri bu kutuyu süslüyor. Son kutup karın kutbu . Bu kutudan bir bez ve dikiş aletleri askıya alınmış gibi kadın ev eşyaları asılmıştır. Evin mutfak aletleri karısının direğinin altına yerleştirilir.

Konuk olarak, bir ailenin çadırına yaklaştığınızda, tüm aile sizi almak için çadırdan çıkacaktır. Sadece yaşlı insanlar ve hareket edemeyen ya da kolayca kalkamayan çocuklar içeride kalacaklar. Konuk olarak, diğer aile üyelerinden önce çadırı ilk kez girmenize izin verilecektir. Geleneksel olarak konuklar, kendi kâselerini onlarla birlikte getirirler ve ailenin misafirlerin kullanmaları için ekstra kaselere sahip olmamasından dolayı, kendi kâselerinde ailenin çay ve yiyeceklerini alırlar. Bu onların misafirperverliklerini gösterme şekilleridir. Görüldüğü üzere misafirlerini ağırlamak onlar için çok önemlidir.

Sıla Kıl Çadırı ailesi olarak sizlere hizmet vermekte olup Kıl Çadırı Çeşitlerine web sitemizden ulaşabilirsiniz.